Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Βιογραφίες: Ofra Haza

Μέσα από την ενότητα της σελίδας μας, Βιογραφίες, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες και δημιουργούς που πήραν ή θα πάρουν μέρος στον αγαπημένο μας θεσμό. Μιας και έχουμε ξεκινήσει το αφιέρωμα μας στον εικοστό όγδοο διαγωνισμό σειρά έχει να γνωρίσουμε την εκπρόσωπο του Ισραήλ, Ofra Haza.. 







Η Όφρα Χάζα (19 Νοεμβρίου 1957 - 23 Φεβρουαρίου 2000) ήταν Ισραηλινή τραγουδίστρια, ηθοποιός και διεθνής καλλιτέχνης ηχογραφήσεων. Η φωνή της έχει χαρακτηριστεί ως τρυφερή "μεσόφωνος".

Εμπνευσμένη από την αγάπη της για την εβραϊκή και ιουδαϊο-υεμένικη πολιτιστική της κληρονομιά, η μουσική της εξαπλώθηκε στο ευρύ κοινό της Μέσης Ανατολής, γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις ισραηλινές κι αραβικές χώρες. Καθώς η καριέρα της εξελισσόταν η Χάζα είχε τη δυνατότητα να εναλλάσσεται από τα παραδοσιακά στα πιο εμπορικά τραγούδια χωρίς δυσκολία. Ο συνδυασμός Ανατολής και Δύσης την έκανε επιτυχημένη σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη και Αμερική με πολλαπλές βραβεύσεις, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Το πρώτο της άλμπουμ ήταν το Al Ahavot Shelanu (Για την Αγάπη μας) το οποίο έγινε τεράστια ραδιοφωνική επιτυχία μαζί με το Hageshem (Η Βροχή), Shir Ahava La'chayal (Ερωτικό Τραγούδι για το Στρατιώτη), Kmo Tzipor (Σαν Πουλί) και το σήμα κατατεθέν της Shir Ha'frecha (The Bimbo Song). Ακολούθησαν τα άλμπουμ Bo Nedaber (Ας μιλήσουμε), το οποίο έγινε χρυσό, και το Pituyim (Πειρασμοί). Η καριέρα της εκτοξεύθηκε το 1983 με τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό της Eurovision στο Μόναχο, με το τραγούδι "Chai" (Ζωντανά) και χάρισε στο Ισραήλ τη 2η θέση. Ο δίσκος "Chai" έγινε πλατινένιος μαζί με τα hits Amen Lamilim (Αμήν για Λόγια) και Sof Hakayitz (Τέλος του Καλοκαιριού). Επίσης η Χάζα εκλέχτηκε ως "Η Ερμηνεύτρια της Χρονιάς".
Το 1984 κάνει στροφή στην καριέρα εκδίδοντας μια συλλογή από τραγούδια της Υεμένης.
Το 1985 κυκλοφορεί δυο άλμπουμ το Adama (Γη) το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και το "Shirey Moledet B", ένας συνδυασμός από γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του Ισραήλ. Το άλμπουμ έγινε χρυσό.
Το 1986, θέλοντας να αναβαθμίσει τη μουσική της, σε συνεργασία με τον Ιζχάρ Νισχαμπαρίμ, εκδίδει το Yamim Nishbarim (Broken Days).
Το άλμπουμ περιέχει μια δόση ροκ ενώ τους στίχους έγραψε η ίδια η Χάζα. Έγινε χρυσός και περιείχε τα κομμάτια Kol Haklafim (Άνοιξε τα Χαρτιά Σου), Bo Ve-Nagen Oti (Έλα και Παίξε Μαζί Μου) και Hake'ev Haze (Αυτός ο Πόνος).
Το 1999 η Όφρα Χάζα μεταφέρεται στο νοσοκομείο από τις αδελφές της, εκεί διαπιστώνεται ότι έχει τον ιό HIV, ο οποίος έχει προσβάλλει τους πνεύμονές της. Ύστερα από επιπλοκές κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής της αγωγής, στις 23 Φεβρουαρίου 2000 η Όφρα Χάζα αφήνει την τελευταία της πνοή. Τα ραδιόφωνα του Ισραήλ έπαιζαν ασταμάτητα τα τραγούδια της κι ο πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ εκφώνησε λόγο προς τιμήν της.
Το 2001 ο Ντόρον Ασκενάζι, αν και ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι αυτός μετέδωσε τον ιό στην Όφρα κατά τη σεξουαλική τους επαφή, βρίσκεται νεκρός από υπερβολική δόση αλκοόλ και φαρμάκων.