Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Βιογραφίες: Μιχάλης Ρακινζής

Μέσα από την ενότητα της σελίδας μας, Βιογραφίες, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες και δημιουργούς που πήραν ή θα πάρουν μέρος στον αγαπημένο μας θεσμό. Γυρνάμε το χρόνο πίσω για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εκπρόσωπο της χώρας μας, στον τεσσαρακοστό έβδομο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που είχε φιλοξενηθεί στο Ταλίν, το Μιχάλη Ρακιντζή.. 





Ο Μιχάλης Ρακιντζής (3 Απριλίου 1957) είναι Έλληνας τραγουδοποιός. Η καριέρα του στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 και σημείωσε επιτυχία με τραγούδια σε ποπ, ροκ, αλλά και με μίξη ανατολίτικων, ρέγγε και άλλων στοιχείων. Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, καταλαμβάνοντας τη 17η θέση με το τραγούδι "S.A.G.A P.O." . Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ ήταν το «Μωρό μου φάλτσο» το 1987. Εκτός από τη μουσική του, ασχολείται και με τις πτήσεις.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ίδρυσε τους Scraptown, όπου ο ίδιος έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε.

Οι Scraptown κυκλοφόρησαν 3 αγγλόφωνους δίσκους, με ρέγγε και φανκ μουσικό στυλ. Με το "Viva Sahara" το 1984, οι Scraptown έκαναν μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη. Στο απόγειο όμως της επιτυχίας τους και ύστερα από εμφανίσεις στη Γαλλία επί 4 μήνες το συγκρότημα διαλύθηκε και ο Μιχάλης ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του στην Ελλάδα.

Το 1987 κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο "Μωρό μου φάλτσο". Στο δίσκο αυτό συνεργάστηκε με την Ελένη Δήμου στο τραγούδι "Δεν Πιστεύω" και συμπεριέλαβε τόσο δυτικά όσο και ανατολικά στοιχεία (όπως φαίνεται από το κομμάτι "Ανατολή", το οποίο είναι ορχηστρικό). Ταυτόχρονα συνέθεσε καθαρά «ηλεκτρονικά» κομμάτια. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 άρχισε να σημειώνει ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Το 1988 κυκλοφορεί και το σάουντρακ για την ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Ισόβια". Το 2003 κυκλοφόρησε τον δίσκο "Solo" που περιέχει παλαιότερα τραγούδια του αλλά με άλλη μορφοποίηση.

Το 1990 έγινε η συνεργασία του με τη Σοφία Αρβανίτη. Το 1991 ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του νεανικού περιοδικού ΠΟΠ ΚΟΡΝ ως ο καλύτερος τραγουδιστής της χρονιάς.

Το 1992 συνεργάστηκε και με την Μπόνι Τάιλερ, η οποία συμμετέχει στον δίσκο της Σοφίας Αρβανίτη. Το 1993, ο Ρακιντζής εμφανίστηκε ζωντανά μαζί με τον τραγουδιστή των Deep Purple, Ίαν Γκίλαν. Άλλες συνεργασίες του έγιναν με τους εξής: Δημήτρης Κοντολάζος, Άγγελος Διονυσίου, Βασίλης Καρράς, Γιάννης Κάρμας, με την αδερφή του Μαρίνα και τον Έλβιν.

Το 1994 κατέβηκε υποψήφιος ως δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων.

Το Μάιο του 2002 συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Τάλιν της Εσθονίας, όπου κατέλαβε την 17η θέση με το αγγλόφωνο "S.A.G.A.P.O.".

Το 1989 ο Μιχάλης Ρακιντζής ήταν υποψήφιος με το τραγούδι "Νανά" που αργότερα έγινε επιτυχία και το 1997 με το τραγούδι "Πράσινη Γραμμή".

Tο 2005 κυκλοφόρησε το δίσκο "barcode" με νέους ρυθμούς και ήχους, με το τραγούδι "Πήγαινε στα bar" μαζί με τα Ταλέντα Δίχως Αύριο, (συγκρότημα που δημιουργήθηκε με την βοήθεια του Ρακιντζή). Ακολούθησε το άλμπουμ "Made in Greece" (2006) με ήχους reggaeton, ενώ την ίδια χρονική περίοδο συνετέλεσε στη δημιουργία των Trilogy (Γιάννης Κάρμας, Αναστάσης Παπάς, Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου).

Το 2008 και έπειτα από απουσία δύο ετών, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Energia" στο οποίο συμπεριλήφθηκε και μία επανάμειξη του τραγουδιού "Προκαλείς", το οποίο έγινε επιτυχία το 1990.

Το 2011 κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Back to the Φuture".