Μέσα από την ενότητα της σελίδας μας, Βιογραφίες, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες και δημιουργούς που πήραν ή θα πάρουν μέρος στον αγαπημένο μας θεσμό. Μιας και έχουμε ξεκινήσει το αφιέρωμα μας στον εικοστό έκτο διαγωνισμό σειρά έχει να γνωρίσουμε καλύτερα την ελληνική συμμετοχή, συνθέτης της οποίας ήταν ο Γιώργος Νιάρχος, επίσης ήταν και ο διευθυντής ορχήστρας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στην Αθήνα και στη Βιέννη (Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικής Τέχνης) σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας. Έχει ενορχηστρώσει και διευθύνει 3 φορές στο διαγωνισμό της Eurovision και διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος-ενορχηστρωτής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης επί σειρά ετών,καθώς και ενορχηστρωτής και μαέστρος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Έχει ενορχηστρώσει και διευθύνει πολλά Μουσικά Θέατρα της Αθήνας, παραστάσεις στο Ηρώδειο,μεγάλες συναυλίες στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής. Συμμετείχε σε πολλά Φεστιβάλ (π.χ. Διεθνές Φεστιβάλ Ναυπλίου), και εγκαινίασε σημαντικά θέατρα με ελληνική οπερέτα (Β´ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ με την οπερέτα«Οι Απάχηδες των Αθηνών» σε δική του μουσική διασκευή και ενορχήστρωση, το ιστορικό Θέατρο”Απόλλων”στη Σύρο,που ήταν το Α’Λυρικό Θέατρο της Ελλάδος, με την οπερέτα “Ο Βαφτιστικός” και το «Βουλευτικό» στο Ναύπλιο, που ήταν η Α’Βουλή των Ελλήνων. Έχει δώσει πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Μόντρεαλ του Καναδά με τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, στην Όπερα της Αλεξάνδρειας παρόντος του Πατριάρχου Θεόδωρου Β’,στη Βιέννη όπου και ερμήνευσε στο πιάνο σε πρώτη εκτέλεση το” Valse D” που συνέθεσε εις μνήμην του Νικολάου Δούμπα, μεγάλου Έλληνα χορηγού που έζησε στη Βιέννη (1830-1900).
Έχει τιμηθεί με πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους για τις συνεργασίες του με τα πρώτα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Μιλά 3 ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά)
Το 1981 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Δουβλίνο σαν συνθέτης μαζί με τον Γιάννη Δημητρά με το τραγούδι “ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ” και πήρε την άκρως τιμητική 8η θέση. Το τραγούδι ερμήνευσε ο Γιάννης Δημητράς και την ορχήστρα διηύθυνε ο μαέστρος Γιώργος Νιάρχος ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις ζωντανές 50μελείς ορχήστρες της χρυσής εποχής της Eurovision και του Ελληνικού φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης του οποίου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής,μαέστρος κι ενορχηστρωτής επί σειρά ετών.
Το τραγούδι “ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ“ήταν 100% ελληνικό χωρίς ξενόγλωσσες βοήθειες και ψηφίστηκε από τις κριτικές επιτροπές!
ΤΟ 1987 εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision στο Βέλγιο με τους BANG (Θάνος Καλλίρης και Βασίλης Δερτιλής) και το τραγούδι τους “STOP”με την ιδιότητα του ενορχηστρωτή και διευθυντή ορχήστρας.Η Ελλάδα κατέλαβε τη 10η θέση στην γενική κατάταξη.Ήταν μια από τις καλές συμμετοχές της Ελλάδος στον διαγωνισμό με διάκριση!Ο μαέστρος Γιώργος Νιάρχος διακρίθηκε από την ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βελγίου (B R T) και από τον general conductor Jo Carlier για την ενορχήστρωσή του ως η καλύτερη του διαγωνισμού για τη χρονιά εκείνη!
Το 1989 ο μαέστρος Γιώργος Νιάρχος εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision και πάλι με την ιδιότητα του ενορχηστωτή και διευθυντή ορχήστρας στην Ελβετία με το τραγούδι “ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΑΣΤΕΡΙ” που ερμήνευσε ηΜαριάνα Ευστρατίου που ήταν επίσης μια από τις καλύτερες ελληνικές συμμετοχές στον διαγωνισμό τραγουδιου Eurovision με την τιμητική 9η θέση στην τελική γενική κατάταξη.
(Σύνθεση:Γιάννης Κύρης Μαριάνα Ευστρατίου/Στίχοι:Βίλλυ Σανιάνου).