Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Βιογραφίες: Άννα Βίσση

Μέσα από την ενότητα της σελίδας μας, Βιογραφίες, θα έχουμε ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες και δημιουργούς που πήραν ή θα πάρουν μέρος στον αγαπημένο μας θεσμό. Μιας και έχουμε ξεκινήσει το αφιέρωμα μας στον εικοστό πέμπτο διαγωνισμό σειρά έχει να γνωρίσουμε καλύτερα την απόλυτη Ελληνίδα σταρ, Άννα Βίσση.. 







Η Άννα Βίσση (Λάρνακα Κύπρου, 20 Δεκεμβρίου 1957) είναι Κύπρια τραγουδίστρια με σπουδαία εγχώρια αλλά και διεθνή αναγνώριση. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973, όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Minos. Το 1977 έλαβε την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή" και κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τον ίδιο τίτλο. Από τη δεκαετία του '80, η Βίσση ξεκίνησε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Νίκο Καρβέλα, τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησαν μαζί μία κόρη.
Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 28 προσωπικά άλμπουμ, 12 συλλογές, έχει 23 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, έχει πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις μουσικοθεατρικές παραστάσεις, τρεις Όπερες (Δαίμονες, Ode to the Gods, Οι Καμπάνες του Edelweiss) και ένα Μιούζικαλ (Μάλα- Η μουσική του ανέμου), ενώ έκανε βήματα και στο χώρο της τηλεόρασης. Το 2000 - μετά τη σαρωτική καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία των πολύ πλατινένιων δίσκων της ''Κλίμα Τροπικό'', ''Τραύμα'' ,''Αντίδοτο'',- κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Κραυγή, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία, καθώς στην Ελλάδα μόνο ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 370.000 αντίτυπα και έγινε 7 φορές πλατινένιο. Η Κραυγή απέσπασε 7 πλατίνες και στην Κύπρο, ενώ σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία σε Αυστραλία και Τουρκία. Το άλμπουμ ''Κραυγή'' μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα εμπορικότερα της δεκαετίας του 2000 και ένα από τα εμπορικότερα όλων των εποχών.Η Βίσση είναι η μόνη Ελληνίδα ή Κύπρια καλλιτέχνης,που άγγιξε την κορυφή των charts του αμερικανικού μουσικού περιοδικού “Billboard”,με το αγγλόφωνο τραγούδι Call me. Είναι από τις πρώτες τραγουδίστριες που εισήγαγαν την δυτική ποπ μουσική στην Ελλάδα και συνδύασε ήχους από λαϊκό, έντεχνο και ποπ τραγούδι δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα τραγουδιών. 
Ο τρίτος προσωπικός δίσκος της, με τίτλο Ναι, κυκλοφόρησε το 1980 και έγινε χρυσός ξεπερνώντας τις 80.000 πωλήσεις. Δημοφιλέστερα τραγούδια του ήταν τα ποπ "Όσο έχω φωνή" ''Δεν είμαι μονάχη''και οι μπαλάντες ''Το ξέρω θα ΄ρθεις ξανά'' και "Μεθυσμένη πολιτεία" που ήταν το τραγούδι τίτλων της ομότιτλης τηλεοπτικής σειράς της ΕΡΤ1. Την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα συμμετέχοντας για πρώτη φορά στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, με το τραγούδι "Ωτοστόπ", κατατασσόμενη στην 13η θέση, και κυκλοφόρησε μια συλλογή με τις ως τότε μεγαλύτερες επιτυχίες της, με τίτλο Τα καλύτερά μου τραγούδια. Το 1981 συνεργάστηκε για δεύτερη φορά με τον Νίκο Καρβέλα, στο τέταρτο κατά σειρά προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο το όνομά της, με στιχουργική συμμετοχή της ίδιας. Το άλμπουμ έγινε χρυσό (50.000) και από αυτό ξεχώρισε το τραγούδι "Καλημέρα καινούρια μου αγάπη".
Το 1982 έλαβε ξανά μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Κύπρο αυτή τη φορά. Συμμετείχε με το τραγούδι "Μόνη η αγάπη", σε μουσική και στίχους της ίδιας, και έλαβε την 5η θέση, που είναι η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει μέχρι και σήμερα η Κύπρος. Με αφορμή τη συμμετοχή της στη Eurovision, το άλμπουμ Άννα Βίσση επανακυκλοφόρησε σε νέα έκδοση που συμπεριλάμβανε το τραγούδι με το οποίο πήρε μέρος στο διαγωνισμό.
Το 2006 η κρατική τηλεόραση έδωσε απευθείας ανάθεση στην Άννα Βίσση να εκπροσωπήσει για δεύτερη φορά την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision που διεξήχθη στις 20 Μαΐου 2006. Η Βίσση αποδέχτηκε την πρόταση και επέλεξε 4 τραγούδια να διαγωνιστούν στον ελληνικό τελικό. Το τραγούδι "Who Cares About Love" σε μουσική και στίχους του Νίκου Καρβέλα, το "Welcome to the Party" σε μουσική και στίχους του Δημήτρη Κοντόπουλου, το "A Beautiful Night" των Πήγασος και το "Everything" σε μουσική Καρβέλα και σε στίχους της ίδιας της Βίσση. Τελικά επελέγη το "Everything" και, παρ' όλο που το τραγούδι θεωρείτο φαβορί από τις ξένες εταιρείες στοιχημάτων, κατόρθωσε τελικά να πάρει την 9η θέση.To Nylon επανακυκλοφόρησε με τον τίτλο Nylon Euro Edition, και περιλάμβανε τα τέσσερα τραγούδια που διαγωνίστηκαν στον ελληνικό τελικό. Η Βίσση με τη συμμετοχή της στη Eurovision, έγινε η καλλιτέχνης με το ρεκόρ μεγαλύτερης χρονικής απόστασης επανεμφάνισης στον Διαγωνισμό, καθώς επέστρεψε 24 ολόκληρα χρόνια μετά την τελευταία της συμμετοχή το 1982.